måndag 31 maj 2010

Matglädje

Kokar man hare tillräckligt länge så blir det en liten vit kanin av det. Smakar som kyckling, men lite mer vilt. DOCK INTE SÅ VILT SOM ANKA!

Skånska (tvi!) svartsoppa är godaste soppan, men då ska det vara på biskop Brasks vis med mycket sirap och MÄNGDER av katrinplommon. Reds på mjöl och smör (koktid omkring sjuttitvå timmar).

Kind, ox-, ko-, häst-, med tillräckligt lång redningstid smälter på tungan. Smaka av och njuuut...!

torsdag 27 maj 2010

nya upplevelser varje dag

Det hände något idag.Min mun öppnade sig, läpparna bredde sig utmed kinderna och ut kommer ett läte som påminner om hästen Trofast. Kan det vara ha varit ett skratt?(en skratt?) Jag är inte någon som går händelserna i förväg. MEN jag tror att det var ett så kallat skratt.

onsdag 26 maj 2010

Visst gör det ont när kroppar brister

Bro, du granedoftande bro.
Behåll hatten på, det är jag som ska ta av mig min hätta. Tårkanlerna öppnades vid läsningen av din sonett. Den är så fylld av liv. Jag blev alldeles rödblossig på halsen, och det rös till någonstans inom mig varpå jag sedan övergick till en känsla av skam. Jag vet inte vad det var som hände och jag går fortfarande i tankar. Jag har ju liksom du Bro varit i TV. Fick ju förfrågan att medverka i Antikrundan. Jag heter Fröken sa jag. Mitt efternamn är Närke. Mer behövde jag inte göra sa filmteamet. Jag tror visserligen att jag till en början vacklade med blicken fast till slut lyckades jag fästa min blick rakt in i kameran. Det är roligt att kunna hjälpa till. Folket skrattade och verkade glada. Rimbo, min pyttelilla tjockgumma, jag önskar dig en trevlig färd. Tack för erbjudan om dusch men jag har tillräckligt med vatten. Jag polerar flera gånger per dag. Jag tänker ändå cykla förbi ditt hus, varelsen med snoppen behöver nog min hjälp.

TV

Nä Rimbo, Talang är inget för mig, men jag lyfter på hatten.

Däremot har jag varit med på TV en annan gång. "Kvitt eller dubbelt" eller "Tiotusenkronorsfrågan" som det hette då. Mitt ämne var Politik. Tyvärr brast det på sista frågan, om Amerikatt tro det eller ej. Frågan löd: Vad hette den president som var tvungen att avgå på grund av sin inblandning i den så kallade Watergate-skandalen? Jag höll apparaten upp och ned och svarade därför NOXIN.

Det minns jag klart som om det vore i går. Jag minns hela mitt liv, allt som nånsin hänt mig och andra.

Atlantfararen

Fy fan va vackert Bro! Du ska va med i Talang på Tv 4! Då skulle jag gråta ner skinnsoffan. Tack för piller Närke, jag skulle behöva dem så snart som möjligt faktiskt. Jag ska vara borta en tid vet ni. Rimbo lämnar er i några dagar. Jag ska flyga till Amerika. Inget märkvärdigt egentligen, det är en gammal karl som har fastnat för mig. Han säger att han älskar mig. Han har ordnat fram en privatjet åt mig för jag sa det att ska jag dit, då måste droppet med, och Kinamannens unge, och så en hemtjänst på det. Och han betalar så fånigt glatt. Jag åker dit och äter upp mig. Nutrilletten har haft förödande konsekvenser på min redan så svaga kropp. Jag älskar äventyr! Ta hand om er nu för fan. Närke, nyckeln finns hos grannen under, han med snoppen. Kom hit och tvätta av dig lite, jag har en så skön duschstol. Bro, kom inte hit, du drar in så mycket smuts. Jag kommer ut till dig när jag kommer tillbaka. Då ska vi sjunga vad du vill, högt.

tisdag 25 maj 2010

Vårsonett utan jamb


Det flög över min mark en svala,
i sin näbb en vinranka grön
Jag vaknade som ur en dvala,
till en vårdag underskön

Tänk så vacker årets gång
Världens fägring, jag bugar mig inför

Allt vill jag hedra med sång

Trädens grönska, blå himmel ovanför


Godsägare! Skaka från axlarna snön, se ut!
Kasta rock, kasta handskar, kasta luva!

Vinterinfernot är för denna gången slut


Sverige! Kylan över oss alltför länge ruva

Så när våren åter ger mig liv, sikta, skjut!

Svalan i skyn explodera, likt en lerduva

måndag 24 maj 2010

F. Närke arbetar

Jag är ju som känt leg. Distrikta. Som leg. Distrikta har jag som till så många andra avdelningar även tillgång till diabetesavdelningens läkemedelsförråd. Rimbo, jag plockade ihop en blandning tabletter till dig förut idag. Du kommer att bli friskförklarad från diabetesen. När jag var på väg ut från avdelningen mötte jag en gammal kollega i korridoren. En riktigt ful en. Han stannade upp i dörröppningen, tittar på mig med ett utseende och blick som om han sett ett spöke. Den där typen ger jag inte mycket för så jag cyklade rakt emot honom och skrek ur vägen. Ur vägen! skrek jag och körde över hans fot. Jag riktigt avskyr den där karln. Som leg. Distrikta måste man hålla sig ajour. Jag tillbringar natten i linneförrådet och det är inget konstigt med det. God natt så länge.

fredag 21 maj 2010

Svulten

Blir det sylt imorgon? Men den är väl osötad som vanligt. Jag sa ju att jag börjat banta. Omgivningen måste ställa opp. Ni får inte hålla på o trycka i mig, truga. Extrakilona börjar kännas nu. Det är tungt att resa sig när man legat ner hela dagen. Men vad ska man göra när man inte får den hjälp man behöver. Jag har ringt och ringt och bett att få en lift men nej. Och hemtjänsten vägrar lyfta mig. De där chokladdryckerna är goda förresten. Nåt för dig Närke, lätt att ta på stående fot.

Så här är det va...

Inte mycket är sig likt här ute efter veckans revolution, som jag slutligen lyckats stävja. Det har kostat. I blod, i svett, i tårar. Mans- och djurfallet har varit stort. Naken, smutsig, men med vinden i ryggen och sol i mina små grå ögon vandrar jag kring godset, plockar upp bitar av hud, päls och slånbär. Allt ska brännas, ingen ska minnas. Slånbären blir sylt.

Fick en stor elak klump i halsen när jag insåg vem som egentligen var hjärnan bakom upproret, vem som kostat oss allt detta elände. Jag hade det tyvärr på känn: Det var gamle Trofast.

onsdag 19 maj 2010

Rumpstek

Om det kliar i stjärten så be Fröken Närke om en salva. Det är för fan inte svårare än så Bro. Hon kommer in överallt, ingen fattar hur, men hon lyckas med det mesta. Men starta för fan inget krig med gårdens djur bara för att du har en klåda du inte förstår. Rya runt. Jag fattar att det kan riva men försök tänka efter. Jag var så nära att ringa polisen för att de skulle skjuta av lite men du hade ju åkt dit så det ryker om det. De hade tagit in dig Bro, bort från gårn, från djuren och Majaliten. Om du skäms för att fråga Närke så smeta på nåt annat, din redning. Vi bryr oss ju om dig din gamle gubbfan, jävla herde. Jag gillar inte att bli sentimental. Jag dricker nutrilett mellan måltiderna nu.

Nu är måttet rågat

Rimbo!
Du visste lika väl som jag att det här skulle inträffa! Det var ju samma visa förra året. Fast då utförde ju karln dansk skalle på allt som kom i hans närhet. Han skallade ju mig i farstun då han misstog mig för att vara en lerduva. Näsblodet mitt var ju rena forsränningen. OM du skulle se mig på vägarna, stanna. Absolut inte för att jag tycker att det är jobbigt att cykla utan för att vi snabbare kommer till Bro Socken. För dit ska vi.

Än kan gubben Bro!

Jag lever. Men det var nära ibland. Ruggigt nära. Fick ett finger avbiten av bocken, men hade tur - den djävulen fick bara med sig lill-lillfingret på vänsterhanden. Ett finger jag sällan använder, men han ändå fick en pil rätt upp i stjärten för besväret.


Det var en riktig närkamp som ni ser. Ska hyvla av de där hornen för vad de gjort mot min arma stjärt. Rätt upp kom de.

Hittade Majaliten liggandes bredvid kaninkungen. Kolla vad hon kråmar sig. Se vad lycklig hon är. Ligger bredvid honom, så nöjd, så nöjd. Ler mot mig. Hånar mig. Där bredvid.


Hon hade allt tur att jag tog henne tillbaka efter att ha skrämt iväg Fader Fora med en välriktad spark rätt upp i stjärten.


Här har vi skånske Mårten Gås. Pre-hartass rätt upp i stjärten.

måndag 17 maj 2010

Ryck upp dig!

Bro! Bro!
Jag sa ju åt dig redan i påskas att sluta upp med de här dumheterna du håller på med. Usch! Ja sa ju åt dig! Om du inte lyssnar på mig så lyssna på Rimbo. Lyssna på henne! Och ta på dig glasögera! Och hur är det med illbattingen uppe i granen? Inte för att det har något med mig att göra. Jag är nyfiken i rent professionellt syfte, för min forsknings skull. Rimbo, jag tar med en näve kapslar till dig som du kan tugga på. Bry dig inte om hemtjänstfolket, de är bara avundsjuka på dig, då vänder de ryggen till. Ta med dig sadeln, jag kör utan och det börjar bli lite jobbigt i nerförsbackarna. Vi håller ut nu.

Jag ger mig på de cerisa tabletterna

Jaha! Ja det kommer inte som en överraskning. De har fått nog av din vanskötsel och dina vådaskott. Du har ju för fan gjort en hel flora och fauna där ute missbildad. De slår tillbaka. Det är nu du måste försöka börja uppträda som en människa, de blir inte rädda för att du skriker på dem. Makt, visa makt. Klarar du det? Majaliten kommer tillbaka när hon har haft sitt roliga.

Jag försöker bara ta det lite lugnt här efter helgens slit men jag är en orolig själ, det vet ni. Det är som om ni tvingar i mig tabletter, ni två. Tablett efter tablett.

Imorgon tvingas jag också ut på stan och handla. Hemstjänstfolket vägrar att handla åt mig. De har tydligen sett mig spela flipper på pizzerian. Det visst ni väl, att det är förbud på att ha lite kul?


Jag tar med mig en sadel. Finnens fyra-åring hittade en splittrans ny i grovsoprummet.

Orwell-esque

Allt är förlorat. Fullkomlig revolution här ute. Har blivit jagad från gården av kreaturen. Bössan min har skånska (tvi!) Mårten gås fått tag på, elden är stulen av bockarna, mina byxor sitter på Blå Belgiern, slakten sköter numera stona och Majaliten tillhör Fader Fora, kaninkungen. Vet inte vem som är mest nöjd. Än finns dock hopp. Har täljt mig båge och pil, med pilspetsar från egen tandrad. Sitter på spaning med bågen, iskall, rödnäst, har smalnat av något kring gumpen, har ju ingen mat att tala om.

Helvete, jag är upptäckt. Återkommer…


Manboy är för övrigt ingen orkester, han är ett rödhövdat odjur med ovanligt vackra, raka tänder. Sitter fortfarande i gran här utanför. Lever jag fortfarande och har jag pilar kvar i mitt koger i morgon ska han ner!

söndag 16 maj 2010

Är Manboy någon slags orkester?

Rimbo, det glädjer mig att du redan känns piggare. Du är ju utarbetad och återhämtning tar tid. Det är förskräckligt att folk inte har förmåga att slå rätt telefonnummer! Vi får mötas upp på Bro Socken, där lägger vi fuktad björnskinka på dina eksemdrabbade områden. Resten skrubbar jag bort. På IKEA parkeringen igår morse har någon stulit min cykelsadel. Det var när jag köpte prinsessbakelse som de säljer för ett sådant billigt pris. Väl ute möter jag en man som påstod sig vara diabetiker fast jag tror snarare att han var en räv. Jag får låna hans cykel för att ta mig in till närmaste sadelbyrå . Cykeln var inte av denna värld. Uppkäftig. Fullkomligt opålitlig. Inne i stan fäller cykeln mig rakt utanför Frälsningsarmens socialkontor. Till en början trodde jag att det var hånskratt från människor jag hörde, men det var från cykeln såklart. Jag tog mig upp, gick därifrån med en blick målmedveten som om jag var på väg till ett möte. Förnekade mitt onda knä. Nu måste jag bara hitta en skräddare därför att kjolatyget är alldeles brunt i baken. Jag har skrubbsår i handflatorna ser jag nu.

Manboy

Bro! Jag tar med mig ett par katter ut. Krattan har fått ungar. Jag behåller tre. Du får fem. Jag lägger mig inte i vad du gör med dem. Närke, jag har en ny låt till oss. Manboy, den ska vi dansa till efter några groggar. Jag kan glädja er med att jag redan känner mig piggare.

Telefoneksem

Jag har haft fullt upp denna helg. Jag är helt slut. Jag har arbetat. Det är många som unnar sig lite sällskap när det är långhelg och klämdagar. Telefonen har gått varm ska jag tala om och jag har fått vara allt från hon Bentzing till nåns kusin. Jag har fått eksem efter svetten som blir mellan plasten och handen så nu ska försäkringskassan lägga till lite och så har de sagt åt mig att vila. Fläta hår har jag aldrig hört talas om, det beror på vilket hår i och för sig. Holländare däremot har jag träffat på några. Det kommer förbi en i juli varje år, då har han längtat efter mig i ett helt år. Han säger att han är kär. Ja herregud. Fy fan. Nä, de här pengarna går rakt in på hästar. Om jag mår bättre kommer jag ut på lördag. Men jag köper med mig egen korv, jag vill inte veta vad det är i hans korvar därute. Plockar upp dig på vägen om vi ser dig Närke, han på bänken ska skjutsa mig, han har ett sånt där cykelställ tror jag.

tisdag 11 maj 2010

Riksväg 40

Jo tack de äter allt. Vilka då? Fröken Närke är inte här just nu. Hon är en bit bort men på väg tillbaka. Ingen oro. Det är ingenting konstigt. För övrigt tog jag en brunch i förrgår på avfarten E22 mot skarhult med en man jag träffade där. Det hela mycket trevligt och givande på alla sätt. Han är cyklist liksom jag. Men från Holland. Det är inte jag. Mitt upp i maten uppger karln att jag har en underbar hy och vill fläta mitt hår. Låt bli det där sa jag, bestämt. Usch, att du inte skäms. Usch att du inte skäms, sa jag. Två gånger. Två gånger. Han såg inte ut att skämmas! Nej en karl som inte har någon skam i kroppen ska man cykla ifrån, fort. Och när jag vände mig om såg jag att han hade kråkfötter. Jag har därmed tagit en omväg för att slippa denna människa. Vi skulle nämligen åka samma rutt. Det är ganska mörkt ute just nu.

Tisdag

Förmiddag: Kastrera tjurarna

Eftermiddag:
Kastrera bockarna

Kväll:
Kastrera galtarna

Natt: Hör! Gårdens hondjur viska mitt namn

måndag 10 maj 2010

Salvor och nåt för tarmen

Ja, de äter allt. Men häromdagen fick jag säga ifrån, då hade han med sig några gryn och bönor i en röra. Inget kött utan bara annat. Släng ut det, skrek jag, jag fick nästan panik va. Min mage kan panga bara jag känner lukten av sånt där grus. Närke, är du här i närheten snart, på nån ronda? Jag skulle behöva nåt för tarmen. Glöm inte nån salva till Godsägaran också, han har väl inte märkt att hans öga har varat igen, men det har det. Jag sa det sist jag var där men han sa att Vildingen slagit honom. Det tror jag inte på.

Blodpudding

Blod från:
- varg
- gris
- liten grå
- snäcka
- plattdjur
- små söt
- skärsår i handen

Men de äter väl allt?

Gulp

Bro jag satte för fanken fikabröt i halsen! Du ska inte ge dig ut i mörkret och fumla med dina stora förfrysta nävar. Har han fastnat säger du? Faan också. Ja, jag orkar inte komma dit för att rycka lite i en gran så att han ska trilla ner. Imorgon kommer Kinamannens unge, han ska steka lite åt mig. Jag har fått ischias i handlederna. Det blir nog blodpuddingen jag fick av dig, vad var det för djur blodet kom från? Kan ju va roligt att berätta för honom. Var är Närke? Hon kan inte blunda för han längre. Hon får ta sitt ansvar. Annars tipsar jag, det är ju inte så att jag skiter pengar direkt.

Har kollat...


Det var en ripa. En dalripa. Vildingen sitter kvar i trädet, han. Stackarn verkar ha fastnat.

Det är gjort

Nu är han död. Vildpojken är död. Ströp honom i morse. Hans röda hår fastnade mellan mina tänder, hans beiga fräknar påminde mig om något som gått förlorat och hans grå ögon liknade mina när de slocknat...

Hm, eller var det en ripa jag ströp? Kan ha varit en ripa.

Kom!

Du MÅSTE komma. Det är fullkomlig katastrof där ute. Huset har svämmat över och han vadar omkring med en vidbränd kaninkorv i mungipan. Vägrar släppa. Det står fyra lammgrytor puttrandes i farstuhallen och det är mycket rökfyllt. Vildingen sitter i en grantopp och bara stirrar. Nu tror jag att han blivit galen på riktigt.

Påskmiddag

Närke! Är det påskmiddag hos Godsägarna som vanligt? Kanin? För jag ger mig inte ut om han inte är där, tänker inte ge mig ut och leta i skogen bara för att han har halkat på nån rot, skjutit sig själv i foten eller bara förirrat sig. Det kom ett paket fel från Ellos med barnkläder i, kanske vildingen kan ha? Sen ska vi dansa du och jag, jag fick en cd med låtarna från melodifestivalen.